Varför gör katten så?

sleeping-cat-blog-sizedHar du någonsin sett en katt som lägger sig på rygg framför dig på golvet, sträcker på sig och visar magen? Då kanske du också har gjort misstaget att tro att det betyder att den vill att du ska klia den på magen. Fel, fel. Vad katten i själva verket vill säga är att den litar på dig så mycket att den blottar magen.

Visst kattbeteende är kanske inte så svårt att förstå. Att stirrande, svarta ögon, bakåtstrukna öron och piskande svans betyder att den inte är intresserad av att gosa, begriper nog de flesta. Eller att en katt som blundar och spinner är trygg och nöjd. Men en katt kommunicerar också på många långt mycket mer subtila sätt.

Katt-kommunikation

En katts jamande sträcker sig från att hälsa, klaga, be om något till att bara småprata med sin ägare. Det är väldigt individuellt hur vokal en katt är. Som kattägare lär man sig oftast snabbt att förstå vad katten vill få sagt.

Har du sett en katt stryka huvudet mot dig eller mot något objekt? Det är för att markera revir. Katten har doftkörtlar just på sidan av huvudet.

Kattens svans är ett viktigt hjälpmedel för att hålla balansen, men säger även mycket om dess sinnesstämning. En svans som står upp eller hänger löst nedåt innebär som regel att katten känner sig tillfreds, medan en svans som häftigt piskar fram och tillbaka betyder att katten är arg eller spänd.

För katter är det mycket viktigt med visuell kommunikation. Att stirra en katt i ögonen kan uppfattas som aggressivt beteende. Omvänt är en katt som blinkar eller sluter ögonen, vänligt inställt.

Katter är inte flockdjur, och även katter som lever i samma hus och accepterar varandra, delar vanligen upp huset i varsitt revir. Det är alltså långt ifrån självklart att en katt vill ha en kattkompis. Vad gäller Ayla, är hon mer än nöjd att själv få rå om sina människor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *