Sjukdomar, hälsa och vaccinering

cats-vaccination-orangeAyla vaccinerades när hon räddades från en högst osäker framtid bakom brädhögen. Lite senare kastrerades hon också, och lever nu ett relativt bekymmersfritt kattliv. Till hennes största problem hör att hennes människor inte ger henne tillräckligt god mat eller att de stjäl någon av hennes favoritplatser.

De vanligaste sjukdomarna att vaccinera katten mot är kattpest och kattsnuva. Kattpest är en ganska ovanlig sjukdom, men är allvarlig och leder oftast till döden. Kattsnuva är inte lika farlig, men vanlig, och efter inledande vaccinationer måste katten vanligen vaccineras igen var tredje år. Det kan ibland finnas anledning att vaccinera för andra sjukdomar, som klamydia eller FIP (Felin Infektiös Peritonit). Fråga alltid veterinären om råd.

Ska man resa med sin katt inom EU finns det numera ett sällskapsdjurspass som man måste ha. Där ska alla vaccineringar finnas nedtecknade. Katten måste även vara ID-märkt. För en katt som ska resa utanför Sverige kan andra vaccin komma på fråga, t. ex rabies.

Förvildade katter har ofta svåra problem med mask, skabb, ögoninfektioner och fästingar. Alla dessa åkommor är lätta att behandla, men kan orsaka katten stort lidande. Som vi tidigare nämnt behöver en katt en människa som tar hand om den.

En katt har ett svagare immunförsvar än människor, och vissa saker som vi lätt kan bryta ner, kan vara direkt farliga för en katt. Växter som julros och liljekonvalj exempelvis, är giftiga för en katt. För att katten ska må bra behöver den äta fet och proteinrik föda nästan helt utan kolhydrater. Den senaste trenden vad gäller kattmat är den så kallade BARF-dieten (bones and raw food). Det går helt enkelt ut på att ge katten rå mat – ben, kött, inälvor.

Aylas människor har haft flera katter och är vana vid en katts behov. De ger henne en balanserad kost och ser till att hon uppdaterar sina vaccinationer och får komma till veterinär om något verkar vara på tok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *