Roliga saker du inte visste om din katt

kattass Hej igen alla kattälskare,

Tillsammans har vi under ett bra tag fått lära känna varandra, vad jag tycker om och ibland fått höra vem ni är och vad ni tycker om. Jag älskar att höra höra andra historier och jämföra erfarenheter, drömmar och visioner. Hur som helst tänkte jag att vi idag kunde gå in på fakta och besvara vanliga frågor som ställs. Detta är superbra för alla som har en katt hemma, eller till och med är lite rädda för de små liven att veta varför de beter sig som de gör. Genom att veta grundläggande saker om en katts beteende kan hjälpa dig komma ännu närmre varandra (om det är möjligt)! Lås oss dra igång dagens lilla lista och gå igenom frågorna.

Varför spinner katter? 

Den mysiga stunden när du och din katt ligger och myser tillsammans och du hör hur han eller hon njuter. När en katt spinner så visar det oftast att de mår bra och är tillfredsställda med livet. Men det kan också fungera som ett kommunikationsmedel mellan hon, hankatter och deras ungar. Vissa katter spinner även när de är rädda, har ont eller mår dåligt. Men det coolaste kan vara att de spinner för att förnya sitt skelett! Spinnande kan bidra till återskapandet av vävnad och små ben.

Varför sover min katt så mycket? 

Om du tycker att du själv sover mycket, men din katt – ja han sover som bara den! Kanske är det för katter generellt sover bort ungefär 70% av sina liv, jämfört med människor som bara sover vort 30%.

Kan en katt vara höger-eller vänstertassad? 

Faktiskt så kan en katt vara antingen höger-eller väntertassade! De flesta honor är mer högerhänta, medan hankatterna är vänstertassade. Kanske inte betyder så mycket, eftersom de inte skriver sitt namn eller så – men jag tyckte det var väldans gulligt! Dessutom används tassarna som doftkörtlar som de använder för att markera sina territorium.

Var kommer min huskatt ursprungligen från? 

Studier visar att huskatternas kommer ursprungligen från Mellanöstern och majoriteten av av katters DNA delar de med vildkatter i Israel, Förenade Arabemiraten, Bahrain och Saudiarabien. Väldigt intressant tycker jag och visar på hur otroligt saker kan sprida sig och genetiken förändras.

white cat Min katt är döv… 

Ja, detta kanske inte är en fråga, utan ett mer ett påstående. Men de flesta vita katter är faktiskt döva. Hela 65 – 70% av vita katter som har blåa ögon har en hörselnedsättning eller är helt döv. Så snälla, bli inte arg som din lilla mise inte lyssnar, han kanske inte hör dog över huvud taget!

Varför slår katter med svansen? 

Det är faktiskt svårt att veta varför exakt en katt slår med svansen då många svansrörelser liknar varandra och kan vara svåra att tolka. Men jag kan i alla fall säga att när svansen slår hårt och snabbt, är han nog ganska arg och irriterad – så step back!

Min katt klapprar med tänderna, varför? 

Har du någon sin hört din katt ge ifrån sig ett litet klapprande ljud – det gör Ayla! Detta betyder att hon är uppjagad. Man hör oftast detta ljud när katten ser en fågel, då den är en instinkt att sätta tänderna i sitt byte och med vibrerande käkrörelser borrar ner tänderna mellan bytets halskotor. Det här är något man hör mest host innekatter, då utekatterna skulle skrämma bort fågeln med detta ljud.

Jag hoppas jag kunde bidra med lite ny fakta och att några frågor har blivit besvarade. Skulle du har fler frågor kan du alltid kontaka mig och jag besvrar gärna alla frågor. Kom ihåg att det finns inga dumma frågor, bara dumma svar. katter på rad