Pratar du med din katt?

Ayla är nog som de flesta andra katter, hon pratar och spinner och vill gärna ha uppmärksamhet – på hennes villkor såklart. Genom åren har hela familjen fått lära sig vad Aylas kroppsspråk betyder, på gott och ont. Ayla är ju den som tycker om sina rutiner, och tycker inte om när vi inte följer våra vanliga, invanda mönster. Hennes missnöje låter sig både höras och synas och ibland är det med lite blandad humor som vi iakttar henne!

katt

Jag träffade en kompis häromdagen, som just skaffat sig en till katt. Världens sötaste och gosigaste vita pälsboll! Hennes svärmor var över på besök och hon älskar också katter, precis som vi. Något som slog mig var att hon pratade med katten sm om den var en liten bebis. Förvisso är den nya katten en urgullig liten kattunge, så det förklarar nog saken, men det hela fick mig i vart fall att börja tänka på hur jag kommunicerar med Ayla.

För mig är Ayla en fullvuxen drottning. Hon vet exakt hur hon vill ha saker och ting och när hon vill ha det. Ingen tvekan om saken. Även om Ayla är gosig och gullig mest hela tiden, så skulle jag aldrig få för mig att prata med henne som om hon vore en bebis. Nog pratar jag väldigt vänligt till henne ibland men aldrig gullegosmyspys-språk. Nejnej. Hur pratar du med din katt? Har du tänkt på det?

Kommunicera med djur – mina funderingar

Ibland kan jag komma på mig själv med att prata med Ayla – i normal samtalston – där jag berättar om min dag, vad jag lagar till middag och hur jag ska lösa vissa problem. Självklart vänder jag mig ju inte till Ayla för råd och hjälp, men det känns så bra när det känns som att hon lyssnar. Och jag tänkte väldigt mycket på detta häromdagen och funderade på varför så många kattägare och djurägare pratar med sina djur. För mig är det en självklarhet att prata med Ayla – men varför känns det så naturligt att prata med någon som man inte får några svar ifrån?

Bättre hälsa med djur

Det finns många studier som visar på att djurägare mår bättre, på ett mentalt plan såväl när det kommer till det fysiska välmåendet. Även barn mår bra att vistas bland djur. Många menar att det är själva samspelet till andra, djur som människor, som är det som får oss att må bra. Och att djur i många fall kan ha en bättre inverkan på ens mentala hälsa, än vad våra medmänniskor kan ha. Förutsatt att man tycker om djur, förstås. Dock är det en ganska orättvis envägskommunikation. I många fall tror jag att våra djur får agera terapeuter till oss, dom sitter och lyssnar och vi pratar och pratar. Jag undrar vad dom skulle vilja säga till oss om de fick tillfälle? Det finns faktiskt de som säger att de kan prata med djur. Jag själv har ingen erfarenhet av det, men det skulle vara spännande att prova. Undra vad Ayla skulle säga om det?