Kattmat, vad är rätt att ge din katt?

Det finns en djungel av olika märken och sorter när det kommer till kattmat. Det kan vara svårt att veta vad som är rätt och fel. Ska man ge katten bara torrfoder och i så fall vilken sort? Eller ska man ge den små förpackningar med lyxmat som ofta kostar väldigt mycket. Eller kanske tonfisk eller leverpastej. Nej det är inte lätt, och vi som kattägare vet ju mycket väl hur kräsen en katt kan vara.

Men vi vet också att en katt är en köttätare. Våra huskatter jagar möss och fåglar och större katter som lejon och tigrar jagar större djur på savannen. Katten är inte en vegetarian. Kött och fisk är ju protein och innehåller olika mängder fett. Det är detta som din katt måste ha. Och hade din varit en vild katt så är det det som den hade levt på.

Vi människor vill våra husdjur bara det bästa och att katten ska må bra. För mycket spannmål i kattmat är inte bra. Det kan vara svårt för en liten misse att smälta. Dom flesta torrfoder i vanliga affärer innehåller ganska så mycket spannmål. Katten kan i värsta fall få ont i magen och kräkas. Då kan det vara bra att inte ge din katt det för ofta.

Man märker ganska så fort om katten inte tål maten. Man ska också tänka på att en del katter kan vara laktos-intoleranta. Var lite försiktig med mjölk och grädde tills man ser om katten tål det. Gå in och prata med en som jobbar i en djuraffär, dom vet ofta väldigt mycket om mat till olika djur. Och dom har ofta ett stort utbud av olika bra sorters kattmat. Javisst, det kan vara smidigt att köpa med sig ett storpack av en vanlig sort torrfoder, men kanske inte alltid så bra.

Sen till sist, en viktig sak att komma ihåg, katten är inte alltid så bra på att dricka vatten. Ha alltid en skål med kallt rent vatten tillgängligt och gärna på fler ställen. Då hjälper man katten att komma ihåg att dricka.