Katter i nöd

Cats in needDet är lätt att göra ett impulsköp när man ser en söt kattunge, men kom ihåg att kattungen blir stor och kan leva upp till 20 år. Och den kommer vara beroende av dig (eller någon annan människa) under hela den tiden.

Ayla föddes bakom en brädhög tillsammans med två bröder och en syster. Hon hade turen att räddas av en ideell förening som hjälper katter i nöd. Aylas mamma var alltför förvildad för att kunna vänjas vid att leva med människor, men hon och hennes syskon hade inte hunnit lära sig att vara rädda, och de lever nu alla trygga liv hos sina människor.

Så kallade sommarkatter är tyvärr trots all information och uppmaningar, fortfarande vanliga. En sommarkatt är en katt, vanligen en söt kattunge, man skaffar till sommaren för att sedan överge när hösten kommer. Katter kan absolut inte klara sig på egen hand i den svenska naturen, och går ofta ett plågsamt öde till mötes.

Man kan lätt tro att katter framförallt förlitar sig på sin instinkt, men sanningen är att medan instinkterna visserligen finns där, måste de övas upp. De lär sig faktiskt det mesta av sina mammor; att tvätta sig, att gå på lådan och att jaga. En katt som har vuxit upp med människor kan inte jaga och kan därmed inte lära sin avkomma att jaga.

Man ska även vara medveten om vad man gör om man börjar mata en katt som verkar vara hungrig och bortglömd. Dels börjar katten räkna med att det ska finnas mat, dels blir man faktiskt ansvarig för katten i lagens ögon. Det finns många ideella katt-föreningar runtom i Sverige som tacksamt tar emot hjälp. Man kan antingen bidra ekonomiskt eller hjälpa till som volontär.

Precis som vi sade inledningsvis, så handlar det om att förstå vilket ansvar man lägger på sig själv om man väljer att skaffa katt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *