Katter i kulturen

3710537_370“För tusentals år sedan dyrkades katter som gudar. Detta har katterna aldrig glömt.”

Det finns en mängd talesätt och citat från historien som handlar om katter. Deras egensinnighet och mystik, skönhet och elegans. Katter lämnar få människor oberörda. De roar, engagerar och väcker känslor – både positiva och negativa. Kort sagt – katten har lämnat fler tassavtryck genom historien än vi kan räkna.

Katten började leva med människan av praktiska skäl – som effektiv skadedjursbekämpare. Men med tiden blev den även ett populärt sällskapsdjur och fick därmed chansen att påverka många människor.

Genom historien har katten framställts både som gud och som djävul. I den egyptiska kulturen avbildades gudinnan Bastet med ett katthuvud, och katten ansågs vara ett heligt djur. Omvänt så anses – av någon anledning – en svart katt vara en symbol för det onda på många håll runt om i Europa. I nordisk folktro hade häxorna t. ex alltid en svart katt på kvastskaftet. Och vem har inte hört att det betyder otur om en svart katt korsar ens väg?

Katten är ett populärt motiv i konsten, och har varit så i många hundra år. Ofta figurerar den som symbol för styrka, självständighet, list eller ondska. Mästerkatten i stövlar är en klassisk folksaga som dokumenterades i mitten av 1600-talet. Det är historien om en katt som anses värdelös, men visar sig kunna tala och använder sin list till att inte bara överleva, utan även hjälpa sin ägare, mjölnarsonen, att gifta sig med prinsessan!

Idag är videor av katter i sociala medier oerhört vanliga. Katter som gör tokiga saker, roliga saker, eller bara är söta. Vem har inte sett katten som absolut måste ligga på mattes tangentbord när hon ska skriva? Eller katten som åker snålskjuts på en robotdammsugare? Grumpy cat, någon? Nästan alltid belyser dessa videor hur egensinniga eller speciella katter kan vara.

Huruvida Ayla är medveten om sitt kulturella arv ska vi låta vara osagt. Låt oss bara konstatera att hon förvaltar det väl. Och att hon gärna tar en “selfie” med matte ibland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *