Katter för allergiker

Visste du att en av 10 svenska är allergiska mot katter? Det gör det till den vanligaste pälsdjursallergin i Sverige. Men tvärtom vad många tror beror inte allergin på kattens hår. Istället är det kattens urin, saliv, talgkötlar och trampdynor som kroppens immunförsvar reagerar mot. Tyvärr finns det inga katter som är helt pälsfria, men generellt sätt brukar man ändå säga att det ändå finns tre raser som allergiker kan tåla. Det är dock viktigt att poängtera att det är väldigt individuellt hur man reagerar. Det bästa sättet är att träffa olika katter och testa sig fram. Det finns till och med något som kallas för testhem dit du som allergiker kan komma för att träffa olika kattraser och stämma av din allerginivå. Vi kommer att presentera tre raser som många allergiker brukar kunna tåla. De här typer av kattraser brukar dock vara lite dyrare. Det är inte helt ovanligt att betala upp emot 10 000 kr. Om man tycker om katter väldigt mycket kan det såklart vara värt det. Glöm bara inte att de kan leva i 20 år!

Sibirisk katt

Den sibiriska katten kan lätt kännas igen på sin muskulösa kropp, stora tassar, lång svans och bred hals. Kattrasen är känd för att vara lite mer aktiv men också oerhört snäll och kelig. Det är också den ras som brukar vara mest allergivänlig.

Allergivänliga katter - Siberisk katt

Ragdoll

Ragdoll är en katt som växer ganska långsamt och blir inte fullvuxna förrän vid 5 års ålder. Då kan de dock bli ganska stora. Du kan känna igen en ragdoll på den muskulösa kroppen och den långa pälsen. Dessa katter är väldigt sociala djur och älskar att bli ompysslade.

Ragdoll är en allergivänlig katt

Devon Rex

Devon Rex är den katt med minst hår vilket gör att den passar bättre som innekatt. Det här är en katt som är både livlig, påhittig och social. Ett perfekt sällskapsdjur helt enkelt!

Devon Rex är en allergivänligare katt