Kattavel och -raser

 

Cat Breeding and -raserTrots att tamkatten har funnits i ungefär 5000 år, var det först i mitten av 1800-talet som selektiv avel påbörjades. Rasrena katter kallas raskatter. Vad som ska erkännas som raskatter, är upp till de så kallade kattförbunden. I Sverige är det SVERAK, Sveriges Kattklubbars Riksförbund, som registrerar stamtavlor och därmed bestämmer vad som är “renrasigt”.

Man skiljer mellan muterade, korsade och naturliga kattraser.

1950 föddes en katt med lockig päls i Cornwall, England. Ägaren till katten förstod sig på avel, och insåg att hon hade stött på något unikt. Rasen kom att bli känd som Cornish Rex och var alltså resultatet av en mutation. Idag finns flera olika kattraser med lockig, eller “rexad päls”, som det kallas.

Korsade kattraser är de där människan medvetet avlat för nå ett specifikt resultat. Det handlar om att utveckla önskvärda drag och egenskaper, både utseende- och beteendemässiga. Brittiskt korthår är ett exempel på en korsad kattras.

Som namnet indikerar, är naturliga kattraser sådana som uppstått utan människans inblandning. Faktorer kan vara alltifrån miljö till mutationer. Perserkatten, som är en av de äldsta kända raserna, är ett bra exempel. Den fick sitt namn genom att den kom från Iran, eller Persien, som det då kallades.

I Sverige har kattens koppling till bondgårdar lett till begreppet ”bondkatt”, en term som egentligen avser alla katter som inte är stambokförda. Till exempel Ayla.

Populära raser

Vilka raser är populärast i Sverige?

  • Ragdoll. En katt som blivit populär tack vare sitt lugna temperament. När man lyfter upp en ragdoll, slappnar den av, precis som en “tygdocka”.
  • Maine Coon. En storväxt ras från USA. Sägs vara ganska hundlik.
  • Sibirisk katt. Också det en stor katt. Semilånghårig med tät päls.
  • Norsk skogskatt. En skandinavisk klassiker som klarar av det kalla klimatet.
  • Helig birma. Svartmaskad och lugn katt med blå ögon.

Ayla är produkten av en ärrad norsk skogskatt (pappa) och en förvildad bondkatt (mamma). Hon bryr sig inte ett smack om kattavel eller vilken ras hon är. Hon har precis avslutat en patrull av reviret. Nöjd med sin dag hoppar hon upp i sin favoritstol för att ta en välförtjänt tupplur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *