Hur vildkatten blev tam

scottish_wildcat__kittenOm någon skulle berätta för Ayla att hon var “domesticerad”, skulle hon troligen ge ifrågavarande en ointresserad, gul blick eller möjligen darra lite nedlåtande med morrhåren. Men faktum är att hon och alla hennes artfränder härstammar från Felis silvestris lybica, eller den afrikanska vildkatten.

Länge trodde forskarna att de gamla egyptierna var först med att tämja vilda katter. Men upptäckten av en över niotusen år gammal kattgrav på Cypern, sköt den teorin i sank. Moderna DNA-undersökningar visar att jordens alla tamkatter härstammar från Falbkatten, som den afrikanska vildkatten också kallas. Falbkatten lever i stora delar av Afrika, samt på Sicilien, Sardinien och i Västasien. När och var människan först började tämja vildkatter är alltså inte helt klarlagt.

I just det forntida Egypten var katten en heligt djur som t.o.m. hade egna gudinnor. Råkade en katt dessutom vara en av Faraos favoriter, kunde den räkna med att sluta sina dagar balsamerad vid hans sida i graven.

Kattens starka jaktinstinkt är förmodligen ett starkt skäl till varför människan började hålla sig med katt. Det var nämligen i samma veva som jordbruket på allvar började utvecklas. Människor bosatte sig permanent och började lagra spannmål, något som lockade till sig skadedjur som möss och råttor. Detta var en “win-win” för både katten och människan; katten fick bra tillgång till byte, och människan fick hjälp att kontrollera alla skadedjur.

Tamkatter spreds med hjälp av handelsmän och på 900-talet hade katten nått England. Det skulle dock dröja länge innan katten hölls som sällskapsdjur. Det var först och främst ett nyttodjur.

Dagens tamkatter skiljer sig mot vildkatten vad gäller temperament och vissa fysiska drag, som pälsens teckning och storleken på tassarna. Ayla bryr sig som sagt var inte så mycket. Hon har mycket vilddjur kvar i sig, men inte så mycket att hon inte föredrar en mjuk säng eller ett varmt knä framför vildmarken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *