Fakta om katter

facts-not-fictionDet är lätt att se att katten är ett rovdjur. De stora, framåtriktade ögonen, huggtänderna, klorna. Vad vissa kanske inte vet är att katten är ett långt mycket mer utpräglat rovdjur än t. ex hunden. En katt måste äta en diet bestående av mycket protein och fett, annars mår den inte bra. Den är dåligt rustad att hantera kolhydrater.

Tamkattens ursprung i öknen gör också att de ofta är dåliga på att dricka vatten – tanken är att de ska få i sig allt vatten de behöver från bytena de fångar. Ayla tycker om att dricka från obevakade glas med vatten som hennes människor är vänliga nog att lämna runtom i lägenheten.

De flesta katter är aktiva långt in på natten, något som gör att många tror de är nattdjur. I själva verket är katten skymningsaktiv, dvs mest aktiv i skymningen och i gryningen. Större delen av de många timmar katten sover dagtid, är det fråga om om en lätt sömn som den lätt kan glida in och ur.

Kattens förmåga att spinna är kanske dess mest kända och speciella egenskap. Alla kattdjur kan spinna, även om större katter som lejon, slutar göra det när de blir könsmogna. Varför katten spinner finns det många teorier om. De gör det helt klart när de trivs, exempelvis när en människa kelar med dem, men forskning tyder på att de även kan spinna som ett sätt att bota eller lugna sig. Katter kan spinna när de t. ex är rädda eller har skadat sig.

Vet du förresten hur kattens ålder förhåller sig till människans ålder?

Ungefär så här ser det ut:

6 mån – 10 år

1 år – 15 år

4 år – 40 år

10 år – 60 år

20 år – 105 år

Har du alltså förmånen att ha en katt som blir hela 20 år gammal, är det en riktig ålderman som förtjänar läckerbitar och varma sovplatser!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *