Barn och katter

Katter och barn, nog de två underbaraste sakerna i världen. Men hur passar de tillsammans? Många nyblivna föräldrar ställer sig den frågan. Oavsett om man är förälder och vill skaffa en katt, eller en kattägare som tänker skaffa barn kan beslutet kring katten bli ett stort dilemma.

Rätt katt för barnen

Både barn och katter behöver mycket uppmärksamhet, särskilt när de är små. Då barnen alltid kommer först kan det vara svårt att hinna ge katten den uppmärksamhet den behöver. Genom att lära barnen hur man handskas med katter, inte jaga, slå eller skrika på osc., kan barnens och kattens lek vara densamma. Föräldrarna måste fortfarande ta ansvaret att träna katten och tömma dess kattlåda. Hem med barn är ofta mer högljudda och stökiga än vanliga hem. Det är därför viktigt att katten man skaffar är av en lugn karaktär. Se även till att kastrera katten då det gör dem lugnare, vilket är hälsosammare för både katten och barnen.

Barn och katt

Kattunge eller bebis

När det kommer till att ta med en kattunge till en familj som redan har barn finns det vissa saker att tänka på. Ge katten en del av hemmet som är ”barnfri” med dess mat, vatten och kattlåda där den kan få vara ifred. Lär barnen tidigt hur man handskas med katter. Kattungar behöver flera veckor av tystnad och god sömn. Minimera lektiden till korta stunder och lär barnen att inte störa kattungen när den sover.

Att ta med en ny bebis hem till ett hem där det redan finns en katt kan vara stressigt för både föräldrarna och katten. Hjälp katten att hantera chocken genom att långsamt introducera den till bebisens möbler, filtar och leksaker. För barnet säkerhet se till att katten inte ligger i samma säng som ett barn under tre år utan uppsikt.

Katter kan ge hem åt flera bakterier och parasiter. Det är därför ytterst viktigt att barnen inte får, eller kan, leka i kattlådan. Kom även ihåg att vaccinera katten mot sjukdomar, pest och rabies. Katters bett kan ibland leda till infektion och sjukdomar, i de flesta fall från bakterien Pasturella multocida. Rengör sår grundligt och var beredd att åka till läkare eller i värsta fall akuten.

Katt och barn

Barn och katter är verkligen en underbar kombination. Det krävs en del arbete för att det ska fungera men det är helt värt det. Jag önskar er alla all lycka och tur i era hem och jag hoppas att denna guide hjälper er ta ett beslut.